WAT IS TRAUMATHERAPIE?
Voor wie is traumatherapie?
Letterlijk vertaald uit het Grieks, betekend trauma: Wond. Een wond die kan ontstaan door het meemaken van een gebeurtenis die je niet hebt kunnen verwerken. Je kunt getraumatiseerd raken als je een situatie ervaart die overweldigend en (levens)bedreigend is of als je bv als kind gepest bent.
De meeste hedendaagse problemen zijn geplant in je jeugd en bloeien op als volwassenen. Dus traumatherapie is er zeker niet alleen voor personen met PTTS.
Verschillende soorten trauma
Er zijn 2 soorten trauma’s:
- Enkelvoudig trauma
- Meervoudig trauma
“Bijzonder om Miranda te mogen ontmoeten en met haar te mogen werken. De spiegel die ze geeft is spot-on en haar energie is eindeloos. Met een flinke dosis humor, kan ze je begeleiden naar elk hoekje van je ziel. Het was een ontzettend helende reis, waarvan ik voel dat dit nog maar het begin is van het moois wat gaat komen.”
Voor wie is traumatherapie?
Letterlijk vertaald uit het Grieks, betekend trauma: Wond. Een wond die kan ontstaan door het meemaken van een gebeurtenis die je niet hebt kunnen verwerken. Je kunt getraumatiseerd raken als je een situatie ervaart die overweldigend en (levens)bedreigend is of als je bv als kind gepest bent.
De meeste hedendaagse problemen zijn geplant in je jeugd en bloeien op als volwassenen. Dus traumatherapie is er zeker niet alleen voor personen met PTTS.
Verschillende soorten trauma
Er zijn 2 soorten trauma’s:
- Enkelvoudig trauma
- Meervoudig trauma
“Bijzonder om Miranda te mogen ontmoeten en met haar te mogen werken. De spiegel die ze geeft is spot-on en haar energie is eindeloos. Met een flinke dosis humor, kan ze je begeleiden naar elk hoekje van je ziel. Het was een ontzettend helende reis, waarvan ik voel dat dit nog maar het begin is van het moois wat gaat komen.”
Traumatherapie bij een enkelvoudig trauma:
Hierbij is er één keer iets gebeurd wat traumatisch was voor jou. Bijvoorbeeld scheiding, seksueel misbruik, overlijden, een ongeluk of overval. Maar ook wanneer je ooit gebeten bent door een hond. De meeste hedendaagse problemen zijn geplant in je jeugd en bloeien op als volwassenen. Dus traumatherapie is er zeker niet alleen voor personen met PTTS.
Traumatherapie bij een meervoudig trauma:
Als er sprake is van meerdere nare ervaringen gedurende langere tijd dan spreek je van een meervoudig trauma. Dit staat voor chronische, zich herhalende nare gebeurtenissen Bv. Huishoudelijk geweld, oorlogservaringen, incest, pesten, steeds niet geloofd worden, herhaaldelijk seksueel misbruik. Traumatherapie is ook bij meervoudige trauma’s bijzonder efffectief.
HOE ONTSTAAT EEN TRAUMA
De meeste trauma’s worden gevormd in je jeugd, tussen de leeftijd van 0 tot 7 jaar. Als kind ben je het centrum van jouw eigen wereld, je kunt je ervaringen nog niet vergelijken met die van anderen. Dus als je vader zijn stem verheft en boos op je is terwijl je niet weet wat je fout hebt gedaan denk je: “Dat moet zijn omdat ik een slecht mens ben. Het is mijn schuld. Ik heb het niet goed gedaan” Je wilt heel graag dat papa je lief vindt. Je gaat je aanpassen. je wilt geen pijn voelen, je wilt veilig zijn en het goed doen.
Kun je met deze vorm van traumatherapie een jeugdtrauma verwerken als volwassene?
Angsten en depressies in een volwassen leven worden dus veelal gevormd in de jeugd. Maar ook getuige zijn van een catastrofe of het leed dat een ander wordt aangedaan, terwijl jij niets kunt doen, kan traumatiseren, een wond en dus een trauma achterlaten. Gelukkig kun je het heft in eigen hand nemen en met traumatherapie jouw jeugdtrauma verwerken op elk gewenst moment en op elke leeftijd in je volwassen leven.
“Dat moet zijn omdat ik een slecht mens ben. Het is mijn schuld. Ik heb het niet goed gedaan”
Voorbeelden van trauma symptomen:
Een trauma kan op verschillende manieren naar de oppervlakte komen. Vaak zijn de mentale en/of lichamelijke symptomen in het begin niet zo heftig. “Er valt mee te leven.”, is een uitspraak die je vaak hoort. De klachten verergeren als het onverwerkte trauma vanuit het onbewuste wordt aangetikt. Hieronder staan enkele voorbeelden van trauma symptomen die geest en lichaam kunnen afgeven:
Er valt mee te leven, maar de vraag die je jezelf kunt stellen is:
“Wil ik er wel mee leven?”
-
Buikpijn is een veel voorkomende pijn
- Psychische problemen
-
Negeren, bagatelliseren en ontkennen van het trauma
-
Afleiding zoeken door bv heel hard te gaan werken of constant bezig te zijn
-
Anderen de schuld gaan geven voor je problemen
-
Anderen gaan wantrouwen, domineren en/of controleren
-
Pleasen, jezelf wegcijferen om het anderen naar de zin te maken
-
Jezelf terugtrekken, isoleren. Bepaalde activiteiten of mensen vermijden
-
Bijvoorbeeld doorschieten in perfectionisme uit angst om fouten te maken
-
Agressief gedrag
-
Slecht slapen
-
Oververmoeid
-
Terugtrekken uit de buitenwereld
-
Jezelf verdoven door middelengebruik
TRAUMA EN HET ONDERBEWUSTE BREIN
Trauma’s worden opgeslagen in het onzichtbare deel, het onderbewuste brein. Het is lastig om zelfstandig een trauma te verwerken. Je projecteert je eigen perceptie op het trauma. Als je het trauma zelf wilt verwerken, dan moet je een behoorlijke dosis mentale discipline hebben, en je moet je goed kunnen focussen. Want dan ben je therapeut en cliënt tegelijk.
Trauma oplossen waar het ‘verstopt’ zit
Daarnaast is het lastig, omdat een groot deel van het trauma waarschijnlijk onbewust is. Het zit dus in je onderbewuste “verstopt”. Wij mensen zijn zo geprogrammeerd dat we pijn willen vermijden, verstoppen uit zelfbescherming. Om het echt goed op te lossen is het aan te raden om naar de kern van het probleem te gaan. Met andere woorden: daar waar jouw trauma verstopt zit.
“Dit is voor het eerst dat ik mijn ervaring ga delen, omdat ik nooit in iets geloofde wat mij hielp. Ik heb meerdere gesprekken gevoerd met mensen die dachten mij te kunnen helpen. Toen Miranda over Hypnose begon dacht ik meteen: ‘nee, daar gaan we weer. Wéér iemand die zo zweverig doet en denkt dat het gaat werken’. Terwijl eerder niks geholpen had bij mij. Na 2 keer langs Miranda te zijn geweest, heeft het meteen mijn ogen geopend en geholpen, waar ik echt totaal verbaasd over ben. Omdat ik altijd dacht: er is toch niemand die mij verder kan helpen. Ik heb 12 jaar joints gerookt waar ik heel graag vanaf wilde. Dit is mij gewoon gelukt, waar ik zo versteld van sta!”
Waarom heeft traumatherapie vaak maar matig resultaat?
Cognitieve gedragstherapie heeft weinig zin. Hier wordt het rationele brein aangespoord om de controle te nemen over emoties. Emoties worden gestuurd door het onderbewuste brein en niet door het rationele brein. Je kunt praten tot je een ons weegt. Praten helpt niet bij trauma. Je zult dus naar de bron mogen gaan waar het trauma zit, je onderbewuste brein. Een manier om dat doeltreffend en snel te doen is traumatherapie in de vorm van hypnose.
Trauma oplossen met hypnose
Aan de gebeurtenis of gebeurtenissen zelf kan helaas niets veranderd worden, ook niet met hypnotherapie. Het is wel mogelijk om de negatieve herbelevingen te verwerken, zodat het nare gevoel verdwijnt.
Hypnose pakt jouw trauma aan bij de bron
Je werkt dus aan de negatieve mentale- lichamelijk- en psychische klachten die bij het trauma horen.
Hypnose als beste therapie voor traumaverwerking
In hypnose d.m.v. hypnotherapie werkt je direct naar oplossingen toe. Het grote voordeel? Het werkt veel sneller, effectiever en beter dan cognitieve therapie. Vaak in slechts 1 tot 3 sessies.
Hypnose is een zachte traumatherapie
Wees niet bang dat er een beerput opengaat als je gaat werken aan je trauma. Na onze intake gaan we direct naar het trauma en de kernpunten zonder dat jij de emoties weer helemaal moet voelen. Het zit in je onderbewuste “verstopt” en wacht tot het aan de oppervlakte mag komen.
MIJN TIP BIJ TRAUMA’S, PTTS EN TRAUMATHERAPIE
- Neem je gevoelens en klachten serieus
- Vind een vertrouweling en/of zoek professionele hulp
- Pak je dagelijkse routine zoveel als mogelijk op
- Zoek afleiding in dingen die je voorheen leuk vond
- Ga aan de slag met je emoties, hoe spannend het ook is.
- Je mag ze voelen
- Durf terug te gaan naar waar je die emoties het eerst hebt gevoeld
- Komt tot rust met hypnose
- Zoek deskundige hulp.
Wat past het best bij jou? Eerst even vrijblijvend bellen of direct een sessie plannen?
Pak de koe bij de hoorns. Hoe eerder je dit doet hoe sneller jij weer een volgende stap in jouw leven zet. Want jouw tijd tikt door. Hypnose gaat je helpen in slechts 1 tot 3 sessies. Laat mij je begeleiden. Duizenden mensen zijn je al voorgegaan. En ik wil je helpen. Het enige dat je zelfstandig doet is een afspraak plannen voor een sessie.
Maar ik snap ook als je dat nog wat spannend vindt of dat je twijfels hebt. Dat had ik jaren geleden zelf ook. Plan dan gewoon ‘een Gratis inzichtsessie‘. We maken dan meteen kennis met elkaar en ik laat je GRATIS zien wat hypnose voor jouw leven kan betekenen.
“Fijne aanpak en echt iemand die je serieus neemt en je op jouw gemak stelt, zonder geschreeuw, zoals je wel eens ziet bij andere hypnotherapeuten. De beste in Nederland wat mij betreft.”
FAQ: VEEL GESTELDE VRAGEN
Ik twijfel of wat ik heb meegemaakt echt een trauma is. Heeft het dan zin om te komen?
Ja, absoluut. We hebben allemaal trauma’s. Het hoeft niet heel heftig te zijn wat je hebt meegemaakt. Traumatherapie is juist geschikt om nare ervaringen te verwerken. Ervaringen waarvan je merkt dat ze nog steeds invloed hebben op jouw leven. Ze trekken je als het waren steeds terug het verleden in. Een ongeluk, scheiding, ontslag, spinnenfobie of bv de angst om je mening te geven.
De traumatische gebeurtenis heeft heel lang geleden plaatsgevonden, ben ik nu dan te laat?
Gaat er een beerput open bij deze vorm van traumatherapie?
Nee, daar hoef je niet bang voor te zijn. Werken met het onderbewuste voel heel anders dan werken met het bewuste brein. Het is niet nodig om naar het trauma te gaan om het te verwerken. Kan wel maar hoeft niet. Al duizenden mensen heb ik begeleid. Je komt er altijd beter uit. Er gebeurd niks wat je niet wilt.
Ik weet niet waar het trauma vandaan komt maar heb wel last van bepaald gedrag. Is dat een probleem?
Zeker niet. Je hoeft niet te weten waar iets vandaan komt om het op te lossen. Na de intake kan ik exact de vinger op de zere plek leggen en de wond (= trauma) samen met jouw helen. Ik zeg altijd: “het slimme onderbewuste weet precies wat er aan de hand is”.