CHRONISCHE PIJN BESTRIJDEN MET HYPNOTHERAPIE

Wat is chronische pijn?

1 op de 3 mensen in Nederland kampt met chronische pijn. Deze mensen hebben altijd een zere rug. Al jaren pijn in heup of schouder, en geen arts kan iets vinden. Nee, deze mensen zijn niet gek: die pijn is er echt. Ze wordt aangewakkerd door een ontregeld brein.

Chronische pijn wordt aangewakkerd door een ontregeld brein. Chronische pijn is er dan ook in alle soorten en maten:

 • Chronische vermoeidheid
 • Chronische darmontsteking
 • Chronisch moe
 • Chronische spierpijn
 • etc.

Sommigen zo ernstig dat er onderzoeken in het ziekenhuis aan te pas komen, anderen chronisch. Die keren steeds terug. Pijnklachten belemmeren je in je doen en laten. Ze zorgen ervoor dat je minder beweegt, handelingen uit de weg gaat en misschien zelfs dingen opzegt om ermee te kunnen leven.

Oude pijnsignalen kunnen drastisch worden verminderd of verwijderd! En nee, dat is geen fabeltje het is een feit. Als je constant pijn hebt of een pijn die steeds terugkeert (chronische pijn), snap ik dat je daar wellicht sceptisch tegenover staat! Vergeet niet, we leren steeds meer over de werking van het brein op ons lichaam.

“Ik heb 3 keer de hypnotherapie gehad bij Miranda en deze als zeer prettig ervaren. Leuke, belangstellende vrouw. Ik weet nu hoe ik met pijn kan omgaan en het verbeterd nog elke dag. Ik ben bijna pijnvrij. Echt een aanrader als je chronische pijn hebt.”

Stefan Troost

CHRONISCHE PIJN ZIT IN HET BREIN

Dat pijn en emotie een directe link hebben, dat is bekend. Pijn is een waarschuwingssignaal van het brein. Chronische pijn zit in het brein. Wie kent de uitdrukking niet:

“Buikpijn krijgen van de zenuwen, misselijk worden van verdriet of flauwvallen door stress.”

Toch leggen we deze link niet altijd als het gaat om chronische klachten als:

 • Chronische vermoeidheid
 • Chronische hyperventilatie
 • Chronisch verkouden
 • Chronisch depressief
 • Chronische darmontsteking (prikkelbare darm)
 • etc..

Wat gebeurt er in het lichaam bij chronische pijn?

Chronische pijn zit dus in het brein. Je brein communiceert met je lichaam. Niet door te praten maar door het te laten voelen. Zie het als een rode lamp die gaat brandeN omdat er emotioneel iets aan het wringen is. Het is tijd voor actie. Als er in je auto een rode lamp gaat branden, wat ga je doen? Rij je door of onderneem je actie?

Hoe vaak hoor je niet vanuit de medici: “Wij kunnen niets meer voor je doen”, “leer er maar mee leven” of “het zal wel tussen je oren zitten” Maar die pijn is er altijd – dan moet er toch iets mis zijn? En dat klopt. Je brein is ontregelt.

Als er medisch niks aan de hand is, is het mogelijk chronische pijn volledig te verwijderen. En ik zeg niet, dat we de medische wetenschap niet nodig hebben want ze doen fantastisch werk, maar wél dat het uitkomst biedt om naar de emoties te kijken die in de pijn zitten opgeslagen.

“Buikpijn krijgen van de zenuwen, misselijk worden van verdriet of flauwvallen door stress.”

HOE WERKT CHRONISCHE PIJN IN HET BREIN?

Je hersenen geven een betekenis aan het signaal dat binnenkomt en beslissen of je daadwerkelijk pijn voelt of niet. Het hele signaal tot aan je hersenen is dus nog geen pijn. In feite voel je pijn pas als je hersenen het signaal uitleggen samen met de emoties of stemming die je in die situatie hebt.

Het brein bepaald aan de hand van eerdere ervaringen of je iets als pijn ervaart.
Herinneringen kunnen dus pijn in het brein activeren, zonder dat er ook maar íéts aan de hand is op de plek van de pijn zelf. Trauma’s spelen dan ook bij een op de drie mensen een rol in chronische pijn, vaak zonder dat ze dat zelf doorhebben.

Als je je enkel verzwikt of je hand brandt en de weefsels schade oplopen, komen er stofjes vrij die een signaal naar het ruggenmerg en het brein sturen: er dreigt gevaar! Als reactie daarop genereert het brein pijn.’ Deze pijn is niet voor niks. Het is een waarschuwing van het brein om een stapje terug te doen zodat het kan genezen of je hand terug te trekken omdat je anders een flinke brandschade oploopt. Briljant toch?

Stijfheid bij fibromyalgie, chronische rugklachten bij lage rugpijn, chronische spierpijn aan arm, nek en schouder bij RSI en de chronische buikpijn bij een spastische darm: de kenmerken en symptomen van al deze aandoeningen kunnen worden verklaard door een verhoogde waakzaamheid van het centrale zenuwstelsel. Het onderbewuste brein stuurt dit aan.

“Hoe heb ik de hypnotherapie bij Miranda ervaren? Een 100% positieve ervaring!!Een echte aanrader! Al jaren had ik last van mijn arm na een ongeluk. Kreeg hem niet meer helemaal omhoog. Heel veel geprobeerd en vaak bij de fysio geweest. Ik kom bij Miranda en in 1 sessie krijg ik mijn arm weer volledig omhoog, zonder pijn. Ik snap er niks van maar wauw! Het is gewoon mogelijk.”

Tamara van Nijnatten

HOE ONTSTAAT CHRONISCHE PIJN

Het ontstaan van chronische pijn komt vanuit de jeugd. Van kinds af aan word je overvallen door emoties. Als baby en peuter schreeuw je om eten of huil je tranen met tuiten. Er komt een moment dat je in de gaten krijgt dat het niet de bedoeling is dat je zo reageert. Als kind wil je die vervelende emoties niet voelen.

De grote en kleine emoties die je ervaart ga je op een andere manier een plek geven. Je uit ze niet meer maar slaat ze letterlijk op in je lijf. Dat kan eigenlijk overal zijn. Voornamelijk zal het gestopt worden in het gebied van: pezen, spieren en gewrichten van je onderrug tot aan je schouders. Je lichaam gaat letterlijk in overlevingsstand, in verkramping zoals ik het vaak noem. De emotie maakt plaats voor pijn. De lichamelijke en psychische factoren houden verband met elkaar.

De pijn vormt een muur tussen jouw bewuste en onderbewuste. Dit is om te beschermen, te waarschuwen. Een chronische pijn is dus een waarschuwing, rode lamp, dat er iets aan de hand is. In extreme gevallen werpt het je juist omver. Denk maar eens aan een burn-out. Je wordt ‘s-morgens niet wakker en hebt opeens een “burn-out” daar gaat een hoop aan vooraf. Een burn-out werpt je letterlijk omver.

LEVEN MET CHRONISCHE PIJN

Leven met chronische pijn, door de pijn proberen te negeren, creëert op den duur een overbelasting in het zenuwstelsel. Veel sporters bv. die negeren de pijn die ze vaak ervaren in hun knie. Dat gaat een tijdje goed maar eigenlijk negeren ze een pijnsignaal van overbelasting. Uiteindelijk mond dit uit in bv een chronische kniepijn en is sporten op niveau (voorlopig) niet meer mogelijk.

Knijp eens in je bovenhand. Als je dat lang genoeg doet en nog harder gaat knijpen, wordt het gevoelloos. Dan is het systeem overprikkeld. Zo kun je jezelf overmatig inspannen, zonder dat je dat nog voelt, maar als je stopt en gaat zitten, dan voel je het meteen. Het gaat erom dat je een goede balans vindt en echt gaat luisteren naar je lichaam.

Als je chronische vermoeid bent en je gaat een keertje zitten waardoor het zenuwstelsel enigszins tot rust komt en de stresshormonen gaan liggen, voel je de vermoeidheid of je valt in slaap.

Als je altijd maar in de aan stand staat, geeft je brein een signaal naar je lichaam. De rode lamp gaat aan! Stop, het is teveel van het goede. Luister je niet, dan wordt het signaal erger en raakt je zenuwstelsel nog meer overprikkeld. Je kunt je zenuwstelsel veranderen door tot rust te komen en je brein en lichaam te laten ontspannen. Gewoon niks doen…

“Toen mijn KNO arts vertelde dat de Meniere aanvallen hoofdzakelijk door stress worden veroorzaakt wilde ik daar heel graag iets aan doen. Het eerste gesprek met Miranda was een openbaring. Wat een warme persoonlijkheid en wat een fantastische coach. Miranda heeft direct in de gaten waar de knelpunten zitten maar laat ook weten dat je het zelf gaat doen. Je voelt je met iedere sessie beter en gelukkiger worden mede door haar passie om mensen te willen helpen. Ben zo blij dat ik bij jou de therapie heb gevolgd en jou heb leren kennen. Ik had mij geen betere coach/therapeute kunnen wensen.”

Marjon Kruiniger

HOE KUN JE CHRONISCHE PIJN VERMINDEREN

Zelf kun je al aan de slag gaan met visualiseren en/of zelfhypnose om de chronische pijn te verminderen.

Uit diverse internationale studies komt naar voren dat kankerpatiënten, die naast hun normale behandeling ook regelmatig geleide visualisaties deden, de chronische pijn verminderden, terwijl bij de kankerpatiënten in een controlegroep, die alleen hun normale behandeling ondergingen, de pijn hetzelfde bleef. Recent onderzoek in Nederlandse revalidatiecentra laat een soortgelijk beeld zien. Mensen die een nieuwe knie of heup hadden gekregen en fysiotherapie in combinatie met geleide visualisaties deden, bleken significant minder pijn (en een betere mobiliteit) te hebben dan de controlegroep die uitsluitend fysiotherapie deed.

Kijk gerust eens rond op YouTube en ga op zoek naar een geleide visualisatie om de chronische pijn te verminderen.

Voorbeelden van veel voorkomende chronische pijn die perfect te behandelen zijn met hypnose

 • Chronische vermoeidheidssyndroom
 • Fibromyalgie
 • Chronische hyperventilatie
 • Chronische vermoeidheid
 • Depressief
 • Burn-out
 • Chronische prikkelbare darm/darm ontsteking
 • Chronische migraine/hoofdpijn
 • Chronische rugpijn
 • Chronisch slaaptekort
 • Overprikkeld

Chronische pijn preventie

Luister naar je lichaam. Hoe lastig het in onze maatschappij ook is, je brein en lichaam zijn de graatmeter. Die geven aan als er “iets” aan de hand is aan de binnenkant. Heb je bv vaak hoofdpijn, vermoeidheid, slecht slapen, onrust, etc. Luister naar je lichaam en onderneem actie. Pak vaker rust. Ga wandelen. Bouw vaker een social media stop in. Gun jezelf rust.

Vooruitstrevende technieken bij hypnotherapie

Hypnotherapie raakt steeds meer verweven in de medische wereld. In mijn praktijk maak ik gebruik van de meest vooruitstrevende hypnotherapietechnieken om chronische pijnklachten aan te pakken. De ontwikkelingen in de wereld van de hypnotherapie gaan razendsnel. We leren steeds meer over het brein en hoe we deze positief kunnen beïnvloeden.

Vergoeding chronische pijn behandeling

De verzekeraars en medische wereld zijn doordrongen van het feit dat hypnotherapie bewezen werkt voor chronische pijnen. Als je aanvullend verzekerd bent voor complementaire zorg, is er een vergoeding vanuit de verzekeraar mogelijk. Check altijd even de polisvoorwaarden.

IS PIJNBESTRIJDING MET BEHULP VAN HYPNOSE DE OPLOSSING?

Er is niks mis met je; je brein is ontregeld. Je krijgt weer grip op je leven door te werken met hypnotherapie tegen je “onverklaarbare” pijn. Hypnotherapie is niks anders dan werken met je onderbewuste brein. 95% Van wat je doet doe je onderbewust. Slechts 5% is bewust en motivatie. Klinkt het dan niet logisch dat je ook naar de bron van je emotionele pijn moet gaan? In plaats van pleisters plakken terwijl de pijn aanblijft of steeds terugkeert?

Wanneer is het een chronische pijn en is de pijn te bestrijden met hypnotherapie?

Op het moment dat de pijn langer dan 3 maanden aanwezig is en/of steeds terugkeert, spreken we van een chronische pijn en is het te bestrijden.

BELANGRIJK: Een hypnotherapeut is geen arts, dus als je chronische pijn of andere pijn gerelateerde problemen hebt die je graag zou willen oplossen met hypnose en hypnotherapie, consulteer dan eerst je dokter of medisch specialist om je ervan te verzekeren dat het geen probleem is dat een onmiddellijke medische zorg vereist. Er is geen doorverwijzing van dokter of medisch specialist nodig. Deze pagina is enkel voor informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging van degelijke medische advies. Daardoor is het essentieel dat ALLE pijnsymptomen grondig medisch onderzocht zijn, om de mogelijkheid uit te sluiten dat de pijn veroorzaakt is door een serieuze onderliggende kwaal.

“Fijne aanpak en echt iemand die je serieus neemt en je op jouw gemak stelt, zonder geschreeuw, zoals je wel eens ziet bij andere hypnotherapeuten. De beste in Nederland wat mij betreft.”

Joost van Berckel

Wat past het best bij jou? Eerst even vrijblijvend bellen of direct een sessie plannen?

Leven met chronische pijn is niet nodig. Hoe eerder je in actie komt hoe sneller je pijnvrij door het leven kunt gaan. Hypnose gaat je helpen in slechts 1 tot 3 sessies. Laat mij je begeleiden. Duizenden mensen zijn je al voorgegaan. En ik wil je helpen. Het enige dat je alleen doet is een afspraak plannen voor een sessie.

Maar ik snap ook als je dat nog wat spannend vindt of dat je twijfels hebt. Dat had ik jaren geleden zelf ook. Plan dan gewoon ‘een Gratis inzichtsessie. We maken dan meteen kennis met elkaar en ik laat je GRATIS zien wat hypnose voor een pijnvrij leven kan betekenen.

FAQ:  VEEL GESTELDE VRAGEN

Wat kan je doen tegen chronische pijn?

Luisteren naar je lichaam. Ervaar je chronische lichamelijk klachten/chronische pijn komt dan in actie. Zorg dat je zenuwstelsel tot rust komt. Neem 3x 5 minuten per dag rust. Doe dan echt helemaal niks. Merk je na 2 weken nog geen verlichting in de klacht, dan heb je wellicht meer rust nodig of laat het eens medisch onderzoeken. Neem contact met mij op. Dan bespreken we het samen.

Wanneer is het een chronische pijn en is de pijn te bestrijden met hypnotherapie?

Op het moment dat de pijn langer dan 3 maanden aanwezig is en/of steeds terugkeert, spreken we van een chronische pijn en is het te bestrijden. Chronische pijn is zeker te bestrijden met hypnotherapie.

Hoe kom je aan chronische pijn?

Vaak is het een overbelasting van het zenuwstelsel. De druk van binnen is dusdanig hoog dat het brein signalen afgeeft aan het lichaam. Dat is niet om te pesten maar om te waarschuwen. Het is zeg maar een rode alarmknop. Het schreeuwt om hulp. Je lichaam en brein willen maar een ding, overleven. Als je je auto dag en nacht laat draaien en de motor komt niet tot rust, zul je sneller naar de garage moeten voor onderhoud.

Kan chronische pijn overgaan?

Chronische pijn gaat alleen over als je in actie komt. Als je doet wat je altijd deed zal er geen verandering plaatsvinden. Het is namelijk een signaal van de geest dat er een interne overbelasting is. Dat is niet voor niks. Is de chronische pijn ontstaan vanuit een trauma, bv ongeluk, neem dan contact met mij op. Is de chronische pijn ontstaan door een overbelasting van het zenuwstelsel, bv er is zelden een moment rust in je leven, bouw dan eerst eens rustmomenten in. Elke dag. Blijft het aanwezig? Neem dan contact met mij op.