ANGST OVERWINNEN MET BEHULP VAN HYPNOSE

Angsten en fobieën komen veel voor: zo’n 80% van de Nederlanders geeft aan wel ergens bang voor te zijn. Soms zijn het onhandige angsten zoals voor een muis, maar soms kunnen deze angsten ook grotere problemen veroorzaken en een belemmering vormen in je dagelijks leven. Gun jezelf een vrijer, angstloos leven met behulp van hypnotherapie. Overwin je angst.
 
Met hypnose omzeilen we onze kritische gedachten en gaan we direct naar het onderbewustzijn om tot de diepere oorzaak te gaan van de angst of fobie.
 
Dit is de manier om te ontdekken waarom het onderbewustzijn op een bepaalde gebeurtenis zoveel angst of paniek veroorzaakt, terwijl er geen levensbedreigende situatie is. Het onderbewustzijn is namelijk verantwoordelijk voor deze angst of fobie. Alles wat onbewust gebeurd zoals emoties en gevoelens in het lichaam worden gevoed door het onderbewustzijn.
 
Angst overwinnen doe je dus door te werken met het onderbewuste met behulp van hypnose.

Hypnose helpt je je angsten / fobieën te overwinnen

Hoe? Door je onderbewuste te beïnvloeden. Angst is namelijk een natuurlijke reactie van je brein. Het beschermt je voor gevaar zodat je vlucht, vecht of bevriest. Geweldig toch, dat je onderbewuste dit voor je doet als je in een gevaarlijke situatie terecht komt! Minder handig als het gevaar niet reëel is.

“Nadat ik door ziekte heel angstig was geworden en door vrienden gewezen was op hypnose zijn we via een vriendin van mijn moeder bij Miranda terecht gekomen het was spannend maar zij gaf zoveel vertrouwen in het eerste gesprek dat ik het wel aandurfde. Na mijn eerste sessie ging het al beter met me. Durfde weer uit eten, op stap, alleen fietsen en vele andere dingen wat ik door mijn angstaanvallen niet meer deed. Afgelopen week nog een keer terug geweest voor nog wat kleine klachten en ook die sessie was weer prettig. Lieve Miranda jij heb me het leven van een onbezorgde tiener teruggegeven ik hoef niet meer na te denken, wil ik dit/durf ik dit wel. Ik DOE het gewoon weer!!”

Bo Schrauwen

Angst is een belemmering

Zo vormen angsten een belemmering in je dagelijkse doen en laten. In sommige gevallen kan deze angst zelfs verlammend werken. Gelukkig kun je ervoor kiezen om je niet langer te laten belemmeren door jouw angsten.  

angst overwinnen zonder medicatie

Overwinnen van angst met hypnotherapie

Met hypnotherapie kun je je angsten overwinnen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat hypnose de meest efficiënte, doeltreffende en snelle manier is om dit aan te pakken. Simpelweg omdat hypnose werkt met je onderbewuste brein.

angst overgeven overwinnen
angst overwinnen zonder medicatie
angst overgeven overwinnen

HOE WERKEN ANGST EN HET ONDERBEWUSTZIJN SAMEN?

HOE WERKEN ANGST EN HET ONDERBEWUST-ZIJN SAMEN?

In het geval van een angst stuurt je onderbewustzijn je lichamelijke reacties aan. Je hartslag en bloeddruk gaan omhoog en de bloedvaten naar je hart, spiergroepen en brein worden verwijd. Zodoende kun je in noodsituaties sneller reageren en handelen en heb je dus meer kans om te ontsnappen aan het gevaar. Het is geweldig hoe dit werkt, want als er echt gevaar dreigt dan kunnen we dit heel goed gebruiken.

 

Onderbewust kent geen verschil tussen angsten

Het onderbewustzijn kan helaas geen verschil maken tussen reële angst en irreële angst. Dit kan daarom problemen opleveren in ons dagelijks leven. Dan ben je bang voor bv kleine ruimte terwijl je eigenlijk helemaal niet bang hoeft te zijn. Irreële angsten kun je prima overwinnen door te werken met hypnose.

“Het onderbewustzijn kan helaas geen verschil maken tussen reële angst en irreële angst.”

WAT IS ANGST EIGENLIJK?

Angst is een emotie die aangestuurd wordt en helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk gaat omhoog en de spieren spannen zich aan. Deze plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens.

 

Waar wordt angst gevormd in het brein

Het gaat met name om drie hersengebieden: de amygdala, de hippocampus en de prefrontale cortex. Deze gebieden vormen het ‘angstcircuit’ in de hersenen. In de amygdala vindt de emotionele informatieverwerking plaats. Als je gevaar of angst beleeft verwerken je hersenen de informatie daarover allereerst op die plaats.

“Helemaal blanco stap ik binnen, enige spanning is er wel. De reden dat ik naar Miranda ga is faalangst. Dit belemmerd mij in mijn studie. Na driemaal therapie voel ik het verschil. Geen blackouts, hoge bloeddruk, paniekaanvallen, maar gezonde spanning. Eindresultaat: geen studieverlening, maar geslaagd.
.”

Caroline Claassens

 

Angst netwerk in het brein

Bij een traumatische angst wordt in de emotionele hersenen als het ware een trauma-netwerk aangemaakt. De locatie, de omgeving, de zintuiglijke waarnemingen zoals geluid, geur, gevoel, zien, taal. Het wordt allemaal opgeslagen in je angstbrein.

 

Traumatische ervaringen en angst

Daarnaast worden ook de mate van bedreiging, eerdere traumatische ervaringen en de hoeveelheid aandacht die naar de situatie gaat meegenomen. Elk van deze factoren vormt een trigger die het angst netwerk aanzet.
Dit word allemaal opgeslagen in het bewuste en vooral het onderbewuste deel van het brein. Een geur of de blik van iemand kan al voldoende zijn dit angst netwerk te activeren. Bv. Je loopt buiten en in je ooghoeken zie je opeens een hond verschijnen. Het lichaam reageert direct. Adem stokt. Pupillen worden groot. Hart gaat sneller kloppen. Warmte stijgt omhoog en je gaat er met een boog omheen.

 

Werkt praat/cognitieve therapie bij angst?

Angst overwinnen met behulp van praattherapie/cognitieve therapie is een lastige. De angst vindt diep in de hersenen plaats, ons onderbewuste. Door er alleen over te praten ben je bezig in het bewuste brein en pak je het niet bij de bron aan. Hypnotherapie wel. Dan ga je echt naar de wortel, het onderbewuste brein.

 

Zorgen maken en angst ervaren is zeer onaangenaam

Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid. Het hart gaat sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, maag draait om, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen. De warmte neemt toe, je gaat zweten. Helder nadenken is lastig. Iedereen die hiermee te maken heeft weet hoe vervelend dit is. Het komt “opeens” opzetten.

HET VERSCHIL TUSSEN ANGST EN EEN ANGSTSTOORNIS

HET VERSCHIL TUSSEN ANGST EN EEN ANGST-STOORNIS

Angststoornis treft 1 op de 5 Nederlanders, dat is 20% van de Nederlandse bevolking. In iedereen zit angst en is ook nuttig. Het wordt een angststoornis genoemd als het je dagelijkse leven negatief beïnvloedt en als je bepaalde situaties gaat vermijden om paniekaanvallen te voorkomen.

Angst is een beschermingsmechanisme van het brein en lichaam om te overleven. Er zijn angsten die kort duren, angsten die steeds terugkomen of angsten die langdurend aanwezig zijn. Als je de straat oversteek en er komt een bus de hoek om zeilen is nadenken geen optie. Of er is een leeuw ontsnapt uit de dierentuin en die komt jou kant op omdat je er zo lekker uitziet. Uitgebreid en helder nadenken is dan geen optie. Doordat je lichaam in de vluchtmodus schiet, komt je in actie en zorgt ervoor dat je overleeft uit deze levensbedreigende situaties. Blijven staan in is namelijk geen handige optie.

Wat veroorzaakt een angststoornis?

Een angststoornis begint vaak na een ingrijpende gebeurtenis, zoals een sterfgeval, ernstige ziekte, verhuizing, ontslag of scheiding. Hoe gek het wellicht ook klinkt. Leuke gebeurtenissen in het leven zoals een huwelijk of de geboorte van een kind kunnen de aanleiding zijn voor een angststoornis. Bij de geboorte van een kind ben je opeens verantwoordelijk voor een ander leven of je bent net getrouwd en je bent bang om je baan te verliezen waardoor je niet meer tegemoet kan komen aan de financiële verplichtingen. Je partner wordt dan ook “meegesleurd” in de ellende.

Symptomen van een angststoornis:

  • Piekeren
  • Rusteloosheid
  • Prikkelbaarheid
  • Slechte concentratie
  • Gespannenheid
  • Moeheid
  • Spierklachten
  • Slaapproblemen

DE FUNCTIE VAN ANGST

Angst zorgt er dus voor dat als je geconfronteerd wordt met iets gevaarlijks of het nu reëel is of irreëel. Je lichaam wordt in opperste staat van paraatheid gebracht. Het brein besluit op basis van het gevaar van buitenaf of je moet vluchten, vechten of bevriezen.

 

Wat gebeurt er in je lichaam bij angst?

Het hoeft niet zo te zijn dat alle onderstaande lichamelijke reacties naar boven komen. Hoe je het ook wendt of keert, het is een vervelend gevoel in je lichaam waarbij je vaak het idee kunt hebben dat je de controle verliest. De meest voorkomende lichamelijke reacties zijn:

  • Koude rillingen
  • Grote pupillen
  • Beven
  • Duizelig
  • Spieren spannen aan
  • Hart klopt snel
  • Paniek
  • Druk op borst
  • Tintelingen

“Al een tijdje dacht ik eraan om Miranda te benaderen. Maar ik kan jullie vertellen, je moet niet twijfelen maar gewoon doen. Het is bizar om te zien hoe het onderbewuste brein werkt en wat ik slechts in 3 sessies heb bereikt. Miranda luistert goed naar de uitdagingen waar je tegenaan loopt en weet precies hoe ze je kan helpen zolang jij je ervoor open stelt. Een angst waar ik al jaren mee rondliep, was na 1 hypnose sessie op de achtergrond geplaatst waardoor ik er niet meer dagelijks aan hoefde te denken en ermee om kan gaan. Als ik in de toekomst weer ergens tegenaan loop zal ik zeker terug gaan naar Miranda. Dit was de allerbeste investering die ik gedaan heb om aan mezelf te werken.”

Jitske van Hoof

Is angst gezond?

Zeker. Het is namelijk een hele natuurlijke reactie van lichaam en brein om ervoor te zorgen dat je de situatie overleeft en jij je uiteindelijk weer veilig voelt. Het wordt een ongezonde situatie als je constant in angst leeft. Dan wordt het echt tijd om actie te ondernemen en professionele hulp in te schakelen.

angst tandarts

WAT HEBBEN ANGSTSTOORNIS EN CHRONISCHE PIJN GEMEEN?

WAT HEBBEN ANGSTSTOOR-NIS EN CHRONISCHE PIJN GEMEEN?

Als je vaak last hebt van angst- of paniekstoornissen en je blijft ermee rondlopen, dan raakt je brein en lichaam op een gegeven moment overbelast. Je lichaam gaat chronische klachten ontwikkelen. Niet om te pesten maar om te waarschuwen dat er een overbelasting is. Stel je maar eens voor dat de motor van een auto constant aanstaat. De auto zal dan veel eerder naar de garage moeten voor een onderhoudsbeurt. Zo werkt het ook met het lichaam. Als er constante angst is, raakt het overbelast en grijpt het in. Er ontstaan dan van die lichamelijke ongemakken waar je in het begin weinig aandacht aan besteed. Die lichamelijke ongemakken worden steeds sterker en monden uit in chronische klachten.

Lichamelijke symptomen angststoornis

  • Slaapproblemen
  • Laag libido
  • Snel geïrriteerd
  • Niet in staat om kalm te blijven
  • Koude, zweterige, verdoofde of tintelende handen of voeten
  • Gespannenheid en/of vermoeidheid
  • Chronische vermoeidheid
  • Spierklachten
  • Kortademigheid

Psychische symptomen angststoornis

  • Paniek, angst en onbehagen
  • Depressie
  • Slaapproblemen
  • Snel geïrriteerd / prikkelbaar
  • Niet in staat om kalm te blijven
  • Nachtmerries
  • Piekeren
  • Rusteloos
  • Slechte concentratie
  • Overvol hoofd
  • Vergeetachtig

VERSCHILLENDE SOORTEN ANGST

Angsten zijn er dus in allerlei soorten en maten. Hieronder som ik de meest gangbare angsten voor je op. Staat ‘jouw angst’ er nou niet bij? Geen nood. Neem in dat geval dan eens contact met me op.

 

Paniekaanvallen / Paniekstoornis

Het is een paniekaanval als je een redelijk korte periode doormaakt van intense angst. Er is dan veelal sprake van hartkloppingen, transpireren, trillen of beven, gevoel van ademnood of te stikken, pijn op de borst, misselijkheid of buikklachten, gevoel van duizeligheid, de angst om de zelfbeheersing te verliezen of de angst om dood te gaan. Meestal duren dit soort aanvallen zo’n minuut of tien. Als het je overkomt kan het voor je gevoel veel langer duren. Vaak gaat er een gevoel van spanning vooraf, ook al lijkt het “spontaan” op te komen.

 

Sociale angst / fobie

Ongeveer één op de tien mensen heeft er last van. Deze sociale angst komt veel voor. Er is dan een angst voor afwijzing door anderen. Sociale angst leidt vaak tot vermijding van sociale contacten, waardoor iemand in een isolement kan raken. Hoe gek het ook klinkt. Dit isolement is dan een soort van zelfbescherming. De eenzaamheid geeft je immers de garantie dat anderen je dan niet kunnen afwijzen. Of mensen durven in contact met anderen niet te zeggen wat ze denken of eigenlijk willen zeggen. Bloosangst is ook een vorm van sociale angst. Iemand is dan vooral bang dat andere mensen zullen zien dat ze zich onzeker voelen. Angst dat anderen zien dat ze blozen of beven.

 

Gegeneraliseerde angststoornis

Bij een gegeneraliseerde angst maakt iemand zich constant zorgen over dagelijkse dingen. Ze blijven erover piekeren. We spreken van een gegeneraliseerde angst of piekerstoornis als het langer dan 6 maanden duurt.

 

Faalangst

Eigenlijk bestaat faalangst niet. Als je het namelijk nog niet hebt gedaan kun je ook niet falen.
Toch hoor je het heel vaak, mensen die niet willen falen. Het is eigenlijk de angst dat je iets niet kunt. Faalangst komt voor bij zowel kinderen als volwassenen. De faalangst kan betrekking hebben op het leveren van een prestatie, bv een spreekbeurt, een toets of examen of tijdens een sportwedstrijd. Er kan ook sprake zijn van sociale faalangst.

 

Specifieke fobie

Bij een specifieke fobie is er angst voor een specifiek iets. Spinnen, muizen, honden, slangen, bloed, kleine ruimtes, hoogtes, vliegen in een vliegtuig.

 

Dwangstoornis

Bij een dwangstoornis komen er gedachten naar boven die je niet wilt en je bv aanzetten tot dwanghandelingen. Vaak worden het stemmen genoemd in het hoofd. Steeds moet je dan van alles doen van jezelf. Schakelaar 6x aan en uit zetten. Meerdere keren checken of je het licht wel hebt uitgedaan. Kasten meerdere malen open en dicht doen. Dit gedachten en/of handelingen moet je van jezelf doen om je gerust te stellen.

 

Posttraumatische stress-stoornis / PTSS

Als je iets engs of schokkends (een trauma) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Je krijgt last van constante stress, voelt je extra waakzaam en je krijgt allerlei lichamelijke klachten. Je voelt je snel bedreigd en trekt je terug. Je verliest grip op je dagelijkse leven. Als je PTSS hebt, blijft je angst constant bestaan. Je geest en lijf blijven rekening houden met gevaar dat er niet meer is. Denk maar eens aan:

  • Oorlogsgeweld
  • Natuurramp
  • Vliegtuigongeluk
  • Terroristische aanslag
  • Aanranding of verkrachting
  • Beroving met geweld

Agorafobie (pleinvrees)

Bij agrofobie ben je bang om je vertrouwde, veilige omgeving te verlaten. Je ervaart veel angst op openbare plekken, bijvoorbeeld in de supermarkt, in de trein of op straat. Deze plekken ga je liever uit de weg of je komt er alleen met enorme spanning in het lichaam. De stoornis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het kan zich al in de kindertijd ontwikkelen en uit het zich pas als je volwassen bent.
Ongeveer 50% van de mensen met agorafobie heeft een paniekaanval voorafgaand aan het krijgen van deze stoornis.

“Fijne aanpak en echt iemand die je serieus neemt en je op jouw gemak stelt, zonder geschreeuw, zoals je wel eens ziet bij andere hypnotherapeuten. De beste in Nederland wat mij betreft.”

Joost van Berckel

VEEL VOORKOMENDE KLACHTEN BIJ ANGST /ANGSTSTOORNIS

VEEL VOORKOMENDE KLACHTEN BIJ ANGST /ANGST-STOORNIS

Als je vaak last hebt van angst- of paniekstoornissen en je blijft ermee rondlopen, dan raakt je brein en lichaam op een gegeven moment overbelast. Je lichaam gaat chronische klachten ontwikkelen. Niet om te pesten maar om te waarschuwen dat er een overbelasting is. Stel je maar eens voor dat de motor van een auto constant aanstaat. De auto zal dan veel eerder naar de garage moeten voor een onderhoudsbeurt. Zo werkt het ook met het lichaam. Als er constante angst is, raakt het overbelast en grijpt het in. Er ontstaan dan van die lichamelijke ongemakken waar je in het begin weinig aandacht aan besteed. Die lichamelijke ongemakken worden steeds sterker en monden uit in chronische klachten.

spreekangst overwinnen

Slaapproblemen

Angst en slechte slaap staan in directe relatie met elkaar. Door slecht te slapen kan het risico op angst worden vergroot en die angst zorgt er weer voor dat het in slap vallen moeilijk gaat. Je komt terecht in een vicieuze cirkel. Het kan zelfs gebeuren dat mensen tijdens de slaap wakker schrikken en vol in een paniekaanval zitten. Dit wordt ook wel nacht angst of nachtterreur genoemd.

Depressie

Depressies kunnen veroorzaakt worden door een angst-, dwang- of posttraumatische stressstoornis (PTSS). Een langdurige periode van depressie kan ook leiden tot gevoelens van angst. Gevoelens van depressie gaan vaak samen met gevoelens van angst, dwang of PTSS.

Eenzaamheid

Mensen die zich langere tijd eenzaam voelen zijn vaak angstiger, ervaren meer achterdocht, zijn cynischer en minder hoopvol naar anderen.

Oorzaken van angstaanvallen

Beangstigende, stressvolle of vernederende gebeurtenissen maken het risico op een angststoornis groter. Bijvoorbeeld: seksueel misbruik of het verlies van iets of iemand. Een onveilige opvoeding, verwaarlozing of mishandeling, kan het risico op een angststoornis groter maken.

Een traumatische ervaring kan een angstaanval oproepen. Angst ontstaat niet zomaar. Het komt altijd ergens vandaan. Vaak is het onbewust (onbewuste brein). Er gebeurt iets buiten jou om wat angst opwekt. In deze context heeft de oorzaak van de angstaanval een psychologische reden en is het geweldig aan te pakken met hypnotherapie.

Kun je angst overwinnen?

Angst kun je zeker overwinnen. Wat je zelf al kunt doen is weer leren te ontspannen. Je brein en lichaam tot rust laten komen. Alleen in rust kun je herstellen.

Manieren hiervoor zijn wandelen. Een paar keer per dag even een rust moment nemen en/of mediteren. Ook kun je een ingesproken hypnose luisteren. Ademhalingsoefeningen doen. Wanneer je een huisdier hebt, helpt het aaien van je huisdier ook goed om te ontspannen. Dingen gaan ondernemen waar je plezier aan beleeft. Water drinken en gezond eten. En natuurlijk bewegen.

 

Angst overwinnen zonder medicatie

Met behulp van hypnose gaan we op zoek naar de oorzaak van de angst of fobie en werken in het onderbewustzijn om dit op te lossen. Schadelijk en negatieve gedragspatronen nemen we weg en vervangen we door emoties die jij wel wilt voelen en gedrag die jij wel wilt vertonen.

Fobieën en angstaanvallen zijn per definitie bijzonder geschikt om met hypnose te worden behandeld. Ze zitten namelijk niet geworteld in een objectieve realiteit, maar zijn puur het gevolg van het onderbewustzijn dat met onverwerkte zaken of gebeurtenissen zitten. Nee, hypnose is niet eng of gevaarlijk. Download mijn gratis ebook.

Oorzaken van angstaanvallen

Beangstigende, stressvolle of vernederende gebeurtenissen maken het risico op een angststoornis groter. Bijvoorbeeld: seksueel misbruik of het verlies van iets of iemand. Een onveilige opvoeding, verwaarlozing of mishandeling, kan het risico op een angststoornis groter maken.

Een traumatische ervaring kan een angstaanval oproepen. Angst ontstaat niet zomaar. Het komt altijd ergens vandaan. Vaak is het onbewust (onbewuste brein). Er gebeurt iets buiten jou om wat angst opwekt. In deze context heeft de oorzaak van de angstaanval een psychologische reden en is het geweldig aan te pakken met hypnotherapie.

Kun je angst overwinnen?

Angst kun je zeker overwinnen. Wat je zelf al kunt doen is weer leren te ontspannen. Je brein en lichaam tot rust laten komen. Alleen in rust kun je herstellen.

Manieren hiervoor zijn wandelen. Een paar keer per dag even een rust moment nemen en/of mediteren. Ook kun je een ingesproken hypnose luisteren. Ademhalingsoefeningen doen. Wanneer je een huisdier hebt, helpt het aaien van je huisdier ook goed om te ontspannen. Dingen gaan ondernemen waar je plezier aan beleeft. Water drinken en gezond eten. En natuurlijk bewegen.

 

Angst overwinnen zonder medicatie

Met behulp van hypnose gaan we op zoek naar de oorzaak van de angst of fobie en werken in het onderbewustzijn om dit op te lossen. Schadelijk en negatieve gedragspatronen nemen we weg en vervangen we door emoties die jij wel wilt voelen en gedrag die jij wel wilt vertonen.

Fobieën en angstaanvallen zijn per definitie bijzonder geschikt om met hypnose te worden behandeld. Ze zitten namelijk niet geworteld in een objectieve realiteit, maar zijn puur het gevolg van het onderbewustzijn dat met onverwerkte zaken of gebeurtenissen zitten. Nee, hypnose is niet eng of gevaarlijk. Download mijn gratis ebook.

FAQ:  VEEL GESTELDE VRAGEN

Wat is angst?

Angst is een alarmsignaal dat je waarschuwt voor gevaar. Het is een verdedigingsmechanisme dat verschijnt als reactie op een situatie die je als bedreigend ervaart, ongeacht of dat zo is of niet.

Wat is een angstaanval?

Een angstaanval is een toestand van overmatige bezorgdheid die gedurende enkele minuten optreedt. Dit is het hoogste niveau dat een angstaanval kan bereiken. De angst voor de angst zorgt ervoor dat het ongemak blijft en zelfs toeneemt. Op het moment dat de buitensporige angst opnieuw opduikt, mondt zich dat uit in een angstaanval.

Kan de angst groter worden?

Ja, dat is zeker mogelijk. Angst kan een heftig probleem worden, wanneer het je verhindert van het leven te genieten en je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Als het je op een negatieve manier belemmert in je dagelijkse functioneren, is het raadzaam om de juiste hulp te zoeken.

Hoe zet je angst uit?

  1. Zoek de irreële angst juist op. Je vermijdt ze namelijk het liefst en dat is niet altijd nodig. Je kunt je brein leren dat het ok is. Dat er niks heftig zal gebeuren.
  2. Schrijf op waar je bang voor bent. Om de angst beet te pakken is het goed om te weten wat je nu echt bang maakt.
  3. Doe ontspanningsoefeningen. Hierboven staan voorbeelden die je kunt doen.
  4. Schakel professionele hulp in.