Leren Over Omgaan Met Stress

Wat Kreeften Ons Kunnen Leren Over Omgaan Met Stress.

Dit verhaal laat mij niet los. Het is afkomstig van de Joodse Rabbijn Abraham Twerski, een bekende psycholoog. Lees het rustig door en laat het eens echt tot je doordringen.

Kreeften zijn eigenlijk hele zachte beestjes, die leven in een harde, rigide schelp. Een schelp die ook niet kan groeien. Maar hoe kan een kreeft dan groeien?

Wanneer een kreeft groeit, wordt zijn schelp heel erg krap. Hoe harder de kreeft groeit, hoe krapper zijn plaats in zijn harde beschermende schelp wordt. Tot de kreeft enorm onder druk komt te staan en zich helemaal niet meer comfortabel begint te voelen.

Van zodra dat het geval is en het de kreeft te veel wordt, vlucht ze weg naar een rots die geschikt is om zich onder te verschuilen, zodat ze niet kan worden aangevallen door roofzuchtige vissen. Wanneer de kust veilig is, werpt de kreeft zijn veel te krappe schelp van zich af en produceert een nieuwe.

Alleen… na een tijdje voelt die nieuwe schelp Ã˛Ã˛k niet meer comfortabel, en dan doet ze weer hetzelfde: terug onder de rots, weer een nieuwe schelp.

En opnieuw.

En opnieuw.

En telkens wordt de kreeft groter en groter.

De stimulans voor de kreeft om te kunnen groeien, is dus dat ze zich… niet comfortabel voelt.

Nu, wat zou er gebeuren als kreeften dokters hadden?

Dan zouden ze misschien nooit groeien. Want elke keer dat de kreeft zich niet goed voelt, zou de dokter het een pijnstiller geven, zodat de kreeft zich opnieuw prima voelt.

Maar daardoor dus nooit zijn schelp af gooit…

Dus wat we ons eigenlijk moeten realiseren met dit verhaal, is dat net zoals bij de kreeft, momenten van stress en tegenslag tegelijkertijd ook momenten (en opportuniteiten) van groei zijn. Dus als we op de juiste manier omgaan met tegenslag, kunnen we het aanwenden om te groeien. En dat is exact hoe we moeten leren omgaan met stress… Ên pijn.

Wil je reageren of heb je een vraag?

1 + 3 =