KUN JE HYPNOSE INZETTEN ALS HUIDTHERAPIE?

Voel jij voortdurend de noodzaak om te krabben aan je huid? Houdt de constante jeuk, pijn en/of irritatie niet op en blijf je maar last hebben van jouw huid? De huid is ons grootste orgaan, het beschermt ons letterlijk tegen de buitenwereld.

Hypnose inzetten als huidtherapie: kan dat?

Studies tonen aan dat 80% van de huidaandoeningen een psychologische oorzaak heeft. Dermatologen stellen dat huidletsels, meer nog dan aan lichamelijke of chemische oorzaken, gerelateerd zijn aan het opkroppen van emoties. Dit zorgt voor overmatige stress.

Veel zorgprofessionals die werkzaam zijn in een ziekenhuis weten dat medische hypnose bewezen effectief is bij prikkelbaar darmsyndroom, kinderartsen, psychologen en verpleegkundige maken er veelvuldig gebruik van.
Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om met medische hypnose te werken. Steeds meer is de medische wereld zich ervan bewust dat het brein beïnvloed kan worden.

Door gebruik van hypnose wordt het brein beïnvloed om ervoor te zorgen dat de huid volledig hersteld en weer weerbaar gemaakt wordt.

Als er medisch niks aan de hand is en toch heb je al lang last van bv Eczeem of Psoriasis. Je smeert je een ongans maar de huid wordt alleen maar dunner en verbetert niet, dan zit het “tussen de oren”. Wellicht is dat niet prettig om te horen maar het grote voordeel hiervan is, de oplossing zit in jezelf.

“De huid is niet slechts een esthetische versiering: het is tevens een reflectie van de staat van onze gezondheid, van wat er in ons lichaam gebeurt.”

Aurora Guerra

Hoofd Dermatologie, University Hospital (Madrid)

Huidklachten en psyche

Dat je op deze pagina terecht bent gekomen, betekent dat jij jouw huidklachten nog niet hebt kunnen verhelpen en op zoek bent naar een andere aanpak. Een aanpak waarbij je het psychische component van je klachten wilt onderzoeken en op zoek bent naar wat de huidklachten en je huid je wil zeggen. Super, dat is namelijk precies wat hypnotherapie doet. Onderzoeken wat de oorzaak is van de huidklachten en het daarna oplossen.

Wanneer spreken we over huidproblemen?

Denk aan problemen als eczeem, psoriasis, uitslag op diverse wijzen, schimmels of couperose, maar ook simpelweg een droge trekkerige huid of juist vette huid. Als jouw huis (lichaam) abnormaal reageert en je hebt er last van dan spreken we over huidproblemen.

HOE WERKT HYPNOSE ALS HUIDTHERAPIE?

HOE WERKT HYPNOSE ALS HUIDTHERAPIE?

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Je kunt ermee voelen, je huid ademt, zorgt voor warmteregulatie en geeft bescherming tegen invloeden van buiten. Vaak is er helemaal geen oorzaak aan te wijzen en toch zijn er huidproblemen. Het probleem met de huid is dan een “uiting” van het onderbewuste. Met hypnose spreek je het onderbewuste aan. Je gaat dus naar de bron van het probleem. Ergens is er iets geprogrammeerd in het onderbewuste wat als uiting de huid gebruikt om het te laten zien aan de buitenwereld. Op het moment dat de oude programmatie eruit wordt gehaald, zal de huid weer kunnen herstellen naar de oorspronkelijke staat. Dat wat het was voordat er enige problemen waren met de huid. Lees vooral verder als last hebt van huidproblemen en je bereid bent om verder te kijken en te onderzoeken wat er onderhuids aan de hand is.

 

Huidproblemen en het onderbewuste

Het onderbewustzijn kan helaas geen verschil maken tussen reële angst en irreële angst. Dit kan daarom problemen opleveren in ons dagelijks leven. Dan ben je bang voor bv kleine ruimte terwijl je eigenlijk helemaal niet bang hoeft te zijn. Irreële angsten kun je prima overwinnen door te werken met hypnose.

 

Huidproblemen opheffen met hypnotherapie

Om die reden kan hypnotherapie de tool zijn om de klachten te verminderen of geheel op te heffen. In het onderbewuste is iets aan de hand wat zorgt voor problemen met de huid. Het “probleem” treedt letterlijk naar buiten. Het laat zich zien door middel van huidproblemen. Dat “iets” is heel vaak te achterhalen en op te lossen. En dan moet je niet denken aan ellenlange trajecten. Hypnose (hypnotherapie) gaat direct naar de bron van het probleem, het onderbewuste brein.

“Probleem met de huid is een “uiting” van het onderbewuste.”

HYPNOSE TEGEN KRABBEN EN JEUKEN

Iedereen heeft weleens last van jeuk. Jeuk die er altijd is, is een lastige. Bij sommige huidaandoeningen zoals bv eczeem en psoriasis verergert hierdoor de huidaandoening. Je krabt de huid letterlijk kapot.

“Helemaal blanco stap ik binnen, enige spanning is er wel. De reden dat ik naar Miranda ga is faalangst. Dit belemmerd mij in mijn studie. Na driemaal therapie voel ik het verschil. Geen blackouts, hoge bloeddruk, paniekaanvallen, maar gezonde spanning. Eindresultaat: geen studieverlening, maar geslaagd.”

Caroline Claassens

Instinct om te krabben bij jeuk. Waarom?

Als reactie op jeuk ga je krabben. Jeuk is iets dat we allemaal wel eens hebben. Het jeukt ergens op het lichaam, we krabben een beetje, en dan is het voorbij. Alleen al door aan jeuk te denken, kan het beginnen te jeuken. En als we iemand anders zien krabben, zullen we ook de neiging hebben om onszelf te krabben.
Dat is volkomen natuurlijk en helemaal onschadelijk. Heel logisch dus dat je instinct wil dat je gaat krabben bij jeuk.

In sommige situaties krijg je jeuk en blijft het niet bij een keertje krabben. De jeuk heeft te maken met huidaandoeningen. In dat geval is het niet handig om te jeuken en krabben maar kun je het onbewust niet tegenhouden en breng je de huid alleen maar meer schade toe.

Hypnose om niet te krabben en te jeuken

Krabben kan na verloop van tijd een gewoonte worden op plekken waar je huid last heeft van jeuk. Doordat je ziet dat het krabben niet goed voor je is omdat je de beschadigde huid nog meer openhaalt, kun je gestrest raken waardoor je juist meer gaat krabben.
Hypno-desensibilisatie kan helpen om dit krabgedrag te verminderen.

Een manier in hypnose om dit te voorkomen is bv bijvoorbeeld de handschoenverdoving. Door middel van visualisaties is het mogelijk om je het gevoel te geven dat je hand verdoofd wordt. Vervolgens kun je met je hand dit gevoel doorgeven aan de plaats waar je jeuk hebt in plaats van te krabben. Kou verzacht de pijn.

Ook kan dit gebruikt worden om de plaats waar je jeuk hebt warmer te maken en de bloedtoevoer te verhogen om daarmee het helingsproces en herstel van de huid te versnellen.

VOOR WELKE HUIDAANDOENING KUN JE HYPNOSE INZETTEN?

 • Acne
 • Allergie
 • Eczeem
 • Haaruitval
 • Huidinfecties
 • Psoriasis
 • Overmatig zweten
 • Wratten
 • Huidproblemen
 • Huidaandoeningen

Eczeem opgelost met Hypnose, kind 12 jaar oud

Hanne 12 jaar oud en heeft veel last van eczeem en krabt zichzelf open. Vooral haar armen, ellenbogen en bovenbenen zijn aangetast met eczeem. Ze kon ‘s nachts moeilijk inslapen door de jeuk en raakte daardoor in vicieuze cirkel van krabben, ontsteking en jeuk. Hanne kreeg een drietal hypnose sessies. In 1 van deze sessies bezocht ze het land van de elfjes en de trollen die leefden aan een heel toverachtig meer, diep in een bos. Dit meer gebruikten de elfjes om te baden omdat het water de huid verzachtte. Hanne stelde zich voor hoe ze een elfenbad nam in dit verzachtende water. Door de jeukvermindering bleek ze in staat om de krabletsels te laten genezen, zodat de huid kon herstellen. Ze durft weer korte mauwen en korte broeken te dragen. Het eczeem behoort tot het verleden.

Wratten opgelost met Hypnose, kind 6 jaar oud

Er bestaan talrijke gevalsbeschrijvingen waarbij via hypnose een erg gunstig resultaat werd bereikt bij de behandeling van wratten. Het is een bekend gegeven dat 66% van de wratten spontaan verdwijnen binnen de twee jaar. In een uitgebreidere studie werden veertig patiënten met wratten ingedeeld in 4 groepen: hypnose, een bijtende zalf met Salicylzuur, of geen therapie(16). Na 6 weken zag men enkel in de hypnosegroep een verbetering optreden bij 6 op 10 patiënten.Pokémon als helden bij een kind met wratten Robbe, 6 jaar vertoonde 27 wratten rondom de nagels. Robbe werd behandeld met hypnose gedurende 5 sessies. Er werd gebruik gemaakt van een voor kinderen aangepaste hypnotische techniek, “ reis in eigen lichaam. Hij mocht één of meerdere “ helden “ meenemen om hem te helpen. Robbe koos een viertal Pokémons. Het resultaat was een succes. Twintig van de 27 wratten bleken verdwenen na 5 sessies zonder enige andere behandeling. De rest verdween spontaan enkele weken later.

Werken met kinderen vraagt om een aangepast hypnotische techniek.

Sessies zijn maatwerk en worden afgestemd op de persoon.
Hoe ik zo’n sessie opbouw lees je in mijn e-book.

ACNE BEHANDELING

ACNE BEHANDELING

Er bestaan wel zo’n 3000 soort huid aandoeningen, verschillend in verschijningsvorm op basis van verschillende oorzaken, bv door bacteriën (acne). Het ontstaan van acne kan worden beïnvloed door:

Met hypnose is het mogelijk om acne sterk te reduceren en zelfs volledig te verwijderen. Hoe dit in zijn werk gaat, lees je onder het stuk “je hoeft niet te blijven lopen met huidaandoeningen”

Het ontstaan van acne kan worden beïnvloed door:

 • Erfelijkheid
 • Voedsel met veel koolhydraten
 • Melkproducten
 • Stress

ALLERGIE BEHANDELING

ALLERGIE BEHANDELING

Op dit moment heeft ca. 25% van de Nederlandse bevolking last van inhalatieallergie of luchtwegallergie. De helft daarvan heeft hooikoorts.

Ieder mens is verschillend en ieder lichaam reageert anders. Een allergie voor een bepaalde stof kan vele verschillende klachten geven. 

Hieronder staan de meest voorkomende allergieën op een rijtje.

 • Allergie voor huisstofmijt
 • Hooikoorts
 • Pollenallergie
 • Allergie voor huisdieren
 • Allergie voor insecten gif
 • Voedselallergie
 • Contactallergie

Op dit moment heeft ca. 25% van de Nederlandse bevolking last van inhalatieallergie of luchtwegallergie. De helft daarvan heeft hooikoorts.

Ieder mens is verschillend en ieder lichaam reageert anders. Een allergie voor een bepaalde stof kan vele verschillende klachten geven. 

Hieronder staan de meest voorkomende allergieën op een rijtje.

 • Allergie voor huisstofmijt
 • Hooikoorts
 • Pollenallergie
 • Allergie voor huisdieren
 • Allergie voor insecten gif
 • Voedselallergie
 • Contactallergie

HUISDIEREN ALLERGIE

HUISDIEREN ALLEGIE

Het komt opeens opzetten als je bv een kat ziet lopen. Vaak hoef je een kat nog geeneens te zien en toch ervaar je dat je luchtwegen dicht gaan zitten en je ademhaling gaat piepen.

Als je hier als kleine baby geen last van had, dan is het toch een vreemde zaak dat je opeens niet meer tegen kattenharen kunt?

Het is een vergissing in het immuunsysteem. Het immuunsysteem ziet de kat als een vijand en doet al het mogelijk om deze vijand eruit te werken. Het wordt aangestuurd vanuit het onderbewuste en dus kan het ook opgelost worden in het onderbewuste.

Bij de allergiebehandeling richt de hypnotherapeut zich op het her programmeren van het immuunsysteem. Als de oorspronkelijke ‘vergissing’ in het afweersysteem is rechtgezet, blijft de allergische reactie uit. Door dit her programmeren van je onderbewuste wordt de impuls van buiten losgekoppeld van de reactie binnen. Als het niet meer als een “vijand” wordt gezien zal het immuunsysteem niet meer reageren waardoor je geen klachten ervaart.

HAARUITVAL TEGENGAAN

Twee jaar geleden kreeg ik een dame van 31 op bezoek. Haar haardos werd steeds dunner. Ze ervaarde vooral veel haaruitval als ze veel stress ervaarde.
Ze durfde haar haar niet meer los te dragen en was bang om haar haar te borstelen omdat haar borstel dan vol zat met overmatig veel haren.

Onder invloed van overmatige stress gaf haar lichaam het teken dat het teveel was en liet het haar los.

Het komt veel voor dat lichaam en geest gaan reageren en signalen afgeven door iets te veranderen en te laten zien aan de buitenkant. In haar geval dan haren laten uitvallen.

We hebben de oorzaak van de overmatige stress achterhaald en opgelost. 3 Sessies later is het geheeld. 6 Weken later draagt ze haar haar weer los, glanst het optimaal en durft ze het weer te borstelen.

“Al een tijdje dacht ik eraan om Miranda te benaderen. Maar ik kan jullie vertellen, je moet niet twijfelen maar gewoon doen. Het is bizar om te zien hoe het onderbewuste brein werkt en wat ik slechts in 3 sessies heb bereikt. Miranda luistert goed naar de uitdagingen waar je tegenaan loopt en weet precies hoe ze je kan helpen zolang jij je ervoor open stelt. Een angst waar ik al jaren mee rondliep, was na 1 hypnose sessie op de achtergrond geplaatst waardoor ik er niet meer dagelijks aan hoefde te denken en ermee om kan gaan. Als ik in de toekomst weer ergens tegenaan loop zal ik zeker terug gaan naar Miranda. Dit was de allerbeste investering die ik gedaan heb om aan mezelf te werken.”

Jitske van Hoof

HUIDINFECTIES BEHANDELEN

Een bacteriële huidinfectie is een ontsteking van de huid door een bacterie. Meestal ontstaat een bacteriële huidinfectie op een plek waar de huid is beschadigd. Via een wondje of beschadiging komen bacteriën die normaal óp de huid zitten zonder een infectie te geven, naar binnen.

Voorbeelden van huidinfecties:

 • Cellulitus
 • Wondroos
 • Ringworm
 • Steenpuisten
 • Krentenbaard
 • Zwemmerseczeem

PSORIASIS BEHANDELEN

Ongeveer 1 op de 50 mensen kampt met psoriasis. Psoriasis ontstaat wanneer de hersenen verkeerde signalen aan de huid geven. Het meest zichtbare symptoom zijn witte schilfers op een rode huid. Uit onderzoek is gebleken dat het nemen van een warm bad met dood zeezout voordelig kan werken voor mensen met psoriasis. Het is mogelijk om een zalf te smeren, Omega 3 vetzuren te slikken en dat is geweldig. De oorzaak is echter nog steeds aanwezig, die kun je niet wegsmeren. Waarom heeft iemand last van psoriasis? Daar gaat het eigenlijk om. Wat maakt dat de huid zo reageert. Tuurlijk is het belangrijk dat je de juiste voedingsmiddelen binnenkrijg. Geen drugs, matig met alcohol, niet roken. Maar goed, dat is voor niemand goed maar zeker niet voor mensen met Psoriasis. 

Oorzaak van psoriasis 

De oorzaak ligt vaak in de jeugd en dan vooral in de eerste 7 jaar. Wellicht herken je dit: Een kind is van nature open en kwetsbaar. Als het teleurgesteld wordt in contacten met anderen (vooral de ouders) verhardt het. Het kind gaat zichzelf beschermen want het doet pijn. De huid wordt dikker als een soort verdedigingsmechanisme. Wie kan ik nog vertrouwen? Er gaat niets meer in en ook niets uit. Vaak zijn het hele gevoelige mensen. Deze onbewuste patronen veroorzaken onbewuste stress en dit word meegedragen in lichaam, geest en ziel. Het ligt allemaal opgeslagen in je onderbewuste brein. Laat dat nu net mijn vakgebied zijn.

Psoriasis: Kijk verder dan de huid

Mensen met Psoriasis leveren een continue strijd tegen pijn, jeuk, schaamte, angst, depressie, stemmingswisselingen en verdriet. Door diverse symptomen die je niet allemaal direct ziet en dus letterlijk onder de huid plaatsvinden. Naast plaques hebben velen manifestaties op andere plekken, zoals op de hoofdhuid (scalp), de nagels, handpalmen en voetzolen, in lichaamsplooien en in gewrichten.

De oorzaak ligt vaak in de jeugd en dan vooral in de eerste 7 jaar. Wellicht herken je dit: Een kind is van nature open en kwetsbaar. Als het teleurgesteld wordt in contacten met anderen (vooral de ouders) verhardt het. Het kind gaat zichzelf beschermen want het doet pijn. De huid wordt dikker als een soort verdedigingsmechanisme. Wie kan ik nog vertrouwen? Er gaat niets meer in en ook niets uit. Vaak zijn het hele gevoelige mensen. Deze onbewuste patronen veroorzaken onbewuste stress en dit word meegedragen in lichaam, geest en ziel. Het ligt allemaal opgeslagen in je onderbewuste brein. Laat dat nu net mijn vakgebied zijn.

Ongeveer 50% van de mensen met agorafobie heeft een paniekaanval voorafgaand aan het krijgen van deze stoornis.

Belangrijke prikkel

Stress is een belangrijke prikkel die o.a. tot psoriasis kan leiden. Voorkom zoveel als mogelijk overmatig stress.

 

“Fijne aanpak en echt iemand die je serieus neemt en je op jouw gemak stelt, zonder geschreeuw, zoals je wel eens ziet bij andere hypnotherapeuten. De beste in Nederland wat mij betreft.”

Joost van Berckel

JE HOEFT NIET TE BLIJVEN LOPEN MET HUIDAANDOENING

Als je vaak last hebt van angst- of paniekstoornissen en je blijft ermee rondlopen, dan raakt je brein en lichaam op een gegeven moment overbelast. Je lichaam gaat chronische klachten ontwikkelen. Niet om te pesten maar om te waarschuwen dat er een overbelasting is. Stel je maar eens voor dat de motor van een auto constant aanstaat. De auto zal dan veel eerder naar de garage moeten voor een onderhoudsbeurt. Zo werkt het ook met het lichaam. Als er constante angst is, raakt het overbelast en grijpt het in. Er ontstaan dan van die lichamelijke ongemakken waar je in het begin weinig aandacht aan besteed. Die lichamelijke ongemakken worden steeds sterker en monden uit in chronische klachten.

“Het uiterlijk van de huid is vaak een spiegel van onze lichamelijke en emotionele gezondheid.”

De huid als orgaan van expressie

De huid is de plek waar veel ziektes zich kenbaar maken. Reacties zoals overmatig zweten, bleek zien en rode verkleuring onthullen, onder andere, bezorgdheid, stress, angst en spanning. Ook verdriet of teleurstelling is van onze huid af te lezen. Hieronder enkele voorbeelden van huidaandoeningen die zich kunnen voordoen als gevolg van psychologische factoren:

Acne

Acne bij volwassenen wijst op vermoeidheid en stress.

Netelroos

Netelroos, is gerelateerd aan depressie. Deze huidaandoening wordt gezien als de emotionele uiting van verlatenheid en irritatie.

Psoriasis

Psoriasis is een manifestatie van teleurstelling. In deze toestand begint de opperhuid geleidelijk aan huidcellen los te laten, wat onze pijn weerspiegelt en ons voorziet van een schild van schilfers.

Pruritus

Pruritus, of extreme jeuk, onthult bezorgdheid en beklemming

Pleksgewijze kaalheid

Pleksgewijze kaalheid is in veel gevallen een reactie op droefheid of een groot emotioneel verlies.

Ontstressen

Stress heeft z’n weerslag op onze gezondheid. Mensen die stress ervaren krijgen eerder last van schilfers, ontstekingen en puistjes door een hormonale disbalans. Stress zorgt voor een verhoogde aanmaak van de ontstekingsstoffen, wat meestal op de huid zichtbaar wordt in de vorm van acne, psoriasis, dermatitis, netelroos, urticaria en huiduitslag.

Ga op tijd naar bed, doe dingen die je leuk vindt, spreek af met vrienden, kijk een leuke film, lees een spannend boek, ga naar de sauna, maak vaker alleen een wandeling buiten zonder mobiel, mediteer, luister een hypnose, eet gezond en ga lekker sporten.

“Fijne aanpak en echt iemand die je serieus neemt en je op jouw gemak stelt, zonder geschreeuw, zoals je wel eens ziet bij andere hypnotherapeuten. De beste in Nederland wat mij betreft.”

Joost van Berckel

FAQ:  VEEL GESTELDE VRAGEN

Wat is angst?

Angst is een alarmsignaal dat je waarschuwt voor gevaar. Het is een verdedigingsmechanisme dat verschijnt als reactie op een situatie die je als bedreigend ervaart, ongeacht of dat zo is of niet.

Wat is een angstaanval?

Een angstaanval is een toestand van overmatige bezorgdheid die gedurende enkele minuten optreedt. Dit is het hoogste niveau dat een angstaanval kan bereiken. De angst voor de angst zorgt ervoor dat het ongemak blijft en zelfs toeneemt. Op het moment dat de buitensporige angst opnieuw opduikt, mondt zich dat uit in een angstaanval.

Kan de angst groter worden?

Ja, dat is zeker mogelijk. Angst kan een heftig probleem worden, wanneer het je verhindert van het leven te genieten en je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Als het je op een negatieve manier belemmert in je dagelijkse functioneren, is het raadzaam om de juiste hulp te zoeken.

Hoe zet je angst uit?

 1. Zoek de irreële angst juist op. Je vermijdt ze namelijk het liefst en dat is niet altijd nodig. Je kunt je brein leren dat het ok is. Dat er niks heftig zal gebeuren.
 2. Schrijf op waar je bang voor bent. Om de angst beet te pakken is het goed om te weten wat je nu echt bang maakt.
 3. Doe ontspanningsoefeningen. Hierboven staan voorbeelden die je kunt doen.
 4. Schakel professionele hulp in.

Disclaimer

BELANGRIJK: Een hypnotherapeut is geen arts, dus als je psychische klachten, chronische pijn, huidklachten of andere pijn gerelateerde problemen hebt die je graag zou willen oplossen met hypnose en hypnotherapie, consulteer dan eerst je dokter of medisch specialist om je ervan te verzekeren dat er geen onmiddellijke medische zorg vereist is. Er is geen doorverwijzing van dokter of medisch specialist nodig. Deze pagina is enkel voor informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging van degelijke medische advies. Daardoor is het essentieel dat ALLE symptomen grondig medisch onderzocht zijn, om de mogelijkheid uit te sluiten dat de symptomen niet veroorzaakt worden door een serieuze onderliggende kwaal.