DEPRESSIE BEHANDELING MET HYPNOTHERAPIE?
Het is niet makkelijk om te leven met een depressie. Je voelt je moe, somber en het ontbreekt je aan energie en zin om iets te ondernemen. Het is alsof je niks meer waard bent en geen controle meer hebt over je eigen leven. Het lijkt allemaal zo uitzichtloos. Maar weet je wat? Dat is het niet! Behandel je depressie succesvol met hypnotherapie.
Maar wat is nou eigenlijk een depressie?
Ongetwijfeld deed je er al wat online onderzoek naar. Daar las je dat een depressie een aandoening is die valt onder de ‘stemmingsstoornissen’. Ik zeg altijd; een depressie is niks anders dan het imploderen van negatieve gevoelens. Oftewel: een explosie binnenin jou na allerlei onverwerkte trauma’s.
Zie een depressie als een donkere wolk die boven je hoofd blijft hangen. Ondertussen voelt het alsof je in een diep dal zit, omringd door dikke mist, zonder enig zicht op een uitweg. Je hebt geen energie, nergens zin in en je voelt je somber en waardeloos. Het lijkt alsof er geen lichtpuntjes meer zijn in het leven en dat alles zinloos is. Het LIJKT zo… want nu je dit leest, heb jij de eerste stap gezet in een positieve verandering in jouw leven!
“Bijzonder om Miranda te mogen ontmoeten en met haar te mogen werken. De spiegel die ze geeft is spot-on en haar energie is eindeloos. Met een flinke dosis humor, kan ze je begeleiden naar elk hoekje van je ziel. Het was een ontzettend helende reis, waarvan ik voel dat dit nog maar het begin is van het moois wat gaat komen.”
Wat is de oorzaak van een depressie?
Eerst even de oorzaak van depressie. Slaan we Google erop na, dan lees je:
“De oorzaken van een depressie kunnen verschillen van persoon tot persoon. Het kan te maken hebben met genetische aanleg, hormonen, omgevingsfactoren, persoonlijkheidsfactoren en gebeurtenissen in je leven. Soms is er ook sprake van een combinatie van deze factoren.”
Weet je? Vaak hebben we gewoon niet geleerd hoe we met gevoelens omgaan. Of misschien durfde je het simpelweg niet. Bijvoorbeeld omdat je vader een narcist was en je moeder ook altijd maar ‘ja en amen’ zei. Stel je voor dat jij of je moeder er tegenin zouden gaan… Doodeng!
Wat zijn de gevolgen van een depressie?
Iedere keer als aangetikt werd dat jij weer eens niet goed genoeg was, sloeg je lijf die gevoelens op. Zo was er die presentatie op school waar iedereen je uitlachte, die keer dat je collega vertelde dat je werk niet goed genoeg was, of dat moment wat nog altijd vers in je geheugen zit dat je vader je liep af te zeiken. Het is als die emmer waar iedere keer een druppel invalt. Er komt een moment dat ‘ie overloopt.
En nu; je slaapt slecht, je nek doet zeer, hoofdpijn of migraine zijn je niet vreemd. Je lijf geeft je volop signalen! En het enige wat jij denkt is; “ik moet door!! Als ik straks vakantie heb, dan gaat het wel over.” Maar het gaat niet vanzelf over…
Wist je dat een depressie erfelijk kan zijn?
Meerdere zaken kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een depressie. Erfelijkheid is er daar één van. Kinderen van ouders met een depressie hebben bijna 3x zoveel kans om zelf een depressie te krijgen.
Weet dat een depressie niemands schuld is en dat het een behandelbare aandoening is. Alleen… Je wentelen in een slachtofferrol, dát gaat niet helpen. Je zult zelf die eerste stap moeten zetten. Actie dus als jij je nu aangesproken voelt!
WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN EEN DEPRESSIE?
De symptomen van een depressie zijn voor iedereen verschillend. Er zijn verschillen tussen depressie bij mannen en vrouwen. Bepaalde symptomen komen vaker voor bij mannen en omgekeerd. Ook bij kinderen is een depressie mogelijk. Het kan soms moeilijk zijn om te zien dat een kind of tiener last heeft van depressie, omdat deze symptomen ook kunnen passen bij andere aandoeningen of gewoon bij de normale ontwikkeling van een kind. Dit zijn enkele veelvoorkomende symptomen:
- Veranderingen in eetlust of gewicht
- Vermoeidheid en een gebrek aan energie
- Slaapproblemen (te veel of te weinig slapen)
- Aanhoudende somberheid en een verdrietig gevoel
- Terugkerende gedachten aan de dood of zelfdoding
- Verminderde concentratie en moeite met nadenken
- Gevoelens van waardeloosheid, schuldgevoelens of hulpeloosheid
- Verminderde interesse of plezier in activiteiten die je normaal gesproken leuk vindt
“Dat moet zijn omdat ik een slecht mens ben. Het is mijn schuld. Ik heb het niet goed gedaan”
Depressie symptomen vrouwen
Symptomen van depressie die vaker voorkomen bij vrouwen:
- Overmatige huilbuien
- Meer last van schuldgevoelens en negatieve gedachten
- Verhoogde behoefte aan slaap en vermoeidheid
- Aanhoudende somberheid en een verdrietig gevoel
- Meer angst- en paniekklachten, zoals hartkloppingen en hyperventilatie
Depressie symptomen mannen
Symptomen van depressie die vaker voorkomen bij mannen:
- Verminderde interesse in werk, hobby’s of seksualiteit
- Woede-uitbarstingen en prikkelbaarheid
- Gebruik van alcohol of drugs als manier om met gevoelens om te gaan
- Aanhoudende somberheid en een verdrietig gevoel
- Meer fysieke klachten, zoals hoofdpijn, rugpijn of slaapproblemen
Depressie symptomen kinderen
Hier zijn enkele symptomen die vaak voorkomen bij kinderen met depressie:
- Terugtrekken uit sociale activiteiten
- Het vermijden van vrienden
- Prikkelbaarheid en humeurigheid
- Verminderde concentratie en moeite met schoolprestaties
- Fysieke klachten zoals hoofdpijn of buikpijn
- Verminderd zelfvertrouwen of gevoelens van waardeloosheid
VERSCHILLENDE DEPRESSIEVE KLACHTEN
Waar de ene persoon vooral depressieve gevoelens ervaart, is het voor de ander juist het lijf dat schreeuwt om gehoord te worden.
“Dit is voor het eerst dat ik mijn ervaring ga delen, omdat ik nooit in iets geloofde wat mij hielp. Ik heb meerdere gesprekken gevoerd met mensen die dachten mij te kunnen helpen. Toen Miranda over Hypnose begon dacht ik meteen: ‘nee, daar gaan we weer. “
Depressieve gevoelens
Onderstaande voorbeelden zijn slechts een greep uit de vele mogelijkheden die gepaard gaan met depressie. Onthoud dat jij niet je gevoelens bent, maar ze ‘slechts’ hebt. Ook al voelt het alsof ze heel waar zijn! Gevoelens komen en gaan. Ze zijn ALTIJD tijdelijk. Misschien geeft dat je nu gelijk al wat lucht. Herken je deze gevoelens?
Somberheid
Die donkere wolk die boven je hoofd hangt en maar niet weggaat. Het lijkt alsof er geen lichtpuntjes meer zijn in het leven en alles zinloos is.
Leegte
Het voelt alsof er een leegte van binnen is die maar niet opgevuld kan worden. Er is geen vreugde, geen emotie en geen kleur.
Vermoeidheid
Zelfs na een lange nachtrust is het verlangen naar je bed of de bank enorm. Je voelt je moe en uitgeput en zelfs een koffiekopje optillen kost je (te)veel energie.
Gevoel van waardeloosheid
Het voelt alsof je geen enkele waarde hebt en dat je geen positieve invloed hebt op de wereld om je heen. Nutteloos.
Angst
Alsof er ieder moment iets mis kan gaan, waardoor je constant in een staat van spanning leeft. Je voelt je opgejaagd en angstig.
Hopeloosheid
Het voelt alsof er geen uitweg meer is, geen oplossing voor de problemen die je ervaart. Je hebt het gevoel dat het altijd zo zal blijven en dat het leven geen zin meer heeft.
Lichamelijke symptomen depressie
Omdat bij de lichamelijke symptomen niet altijd even duidelijk is dat het om een depressie gaat, is het belangrijk dat het niet wordt verward met andere medische aandoeningen. Een professionele diagnose is een belangrijke stap om met de juiste behandeling (bijvoorbeeld hypnotherapie) aan de gang te gaan.
Misschien zijn het bij jou niet zozeer gevoelens die je in de weg zitten, maar schreeuwt bij jou vooral je lichaam om aandacht? Dan herken je wellicht de volgende symptomen:
- Vermoeidheid en gebrek aan energie
- Slaapproblemen (te veel of te weinig slapen)
- Veranderingen in eetlust en gewicht
- Hoofdpijn of migraine
- Buikpijn en andere maag-darmklachten
- Rugpijn en spierpijn
- Verminderde seksuele interesseDuizeligheid en flauwvallen
- Verhoogde hartslag of hartkloppingen
- Verhoogde gevoeligheid voor pijn
WAT ZIJN DE VERSCHILLENDE SOORTEN DEPRESSIES?
Melancholisch depressie
Een melancholische depressie kenmerkt zich door een ernstige vorm van somberheid en melancholie. Dus niet een gedachte als ‘nou, ik zie het vandaag even niet zitten’. Nee, het gaat over het langdurig voelen van wanhoop en verdriet, je hebt geen interesse in dingen die je eerder leuk vond en concentreren en beslissingen nemen is niet te doen voor je.
Ochtend depressie
De wekker gaat en het enige wat jij denkt is; ik trek de dekens over mijn hoofd en kom nooit meer mijn bed uit. Je voelt je down en somber. Opstaan voelt als het beklimmen van de Mount Everest.
Lichte depressie
Ook wel milde depressie. Hoewel routines je nog prima lukken en dagelijkse taken uitvoeren niet echt problemen geeft, weet je toch dat er iets niet snor is. Je voelt je verdrietig, neerslachtig en somber. Ook heb je gewoon weinig zin in dingen die je eerder wel enthousiast maakten. “Met een paar nachten goede slaap of na die welverdiende vakantie gaat het vast weer goed met me…”
Depressieve stoornis
Iedereen heeft er weleens last van; een periode waarin je wat minder goed in je vel zit. Als je een paar dagen last hebt van een sombere stemming of negatieve denkpatronen hoeft dit nog niet te betekenen dat je een depressie hebt. Vaak gaan die depressieve gevoelens vanzelf weer over. Heb je langer dan twee weken last van stemmingsklachten? Dan kan er sprake zijn van een depressieve stoornis.
Chronische depressie
Een chronische depressie heet ook wel een dysthymie of dysthyme stoornis. Wanneer je hier last van hebt, ben je minstens twee jaar chronisch depressief. De kenmerken van dysthymie zijn vaak minder opvallend dan een ‘normale’ depressie en de depressieve klachten kunnen soms voor korte tijd afnemen.
Klinische depressie
Een klinische depressie is hetzelfde als een depressieve stoornis. Je ervaart dan gedurende langere tijd depressieve klachten en stemmingswisselingen.
Seizoensgebonden depressie
Donkere dagen. Weinig licht. Te lange nachten. Als je elk jaar in hetzelfde seizoen last hebt van depressieve klachten heet dit ook wel een seizoensgebonden depressie. Voor de meeste mensen uit zich dit in een winterdepressie. Ook een herfstdepressie, zomerdepressie of voorjaarsdepressie is mogelijk.
“Dat moet zijn omdat ik een slecht mens ben. Het is mijn schuld. Ik heb het niet goed gedaan”
HOE LANG DUURT EEN DEPRESSIE
Hoe lang een depressie duurt is voor iedereen anders. De ene persoon loopt er een paar weken mee rond, terwijl de ander er al jaren zoet mee is.
Het is belangrijk om te weten dat er geen vaste tijdslimiet is voor een depressie. Het behandelen is een individueel proces is. Net zoals het beklimmen van een berg, is elke persoon uniek en kunnen de obstakels verschillend aanvoelen.
Over het algemeen ben je met de behandeling van een depressie met hypnotherapie bij mij met ongeveer 4 hypnosesessies van je klachten af. Laat dat licht maar weer schijnen in jouw leven!
“Fijne aanpak en echt iemand die je serieus neemt en je op jouw gemak stelt, zonder geschreeuw, zoals je wel eens ziet bij andere hypnotherapeuten. De beste in Nederland wat mij betreft.”
MOGELIJKE BEHANDELINGEN VAN EEN DEPRESSIE
“Ik vind dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen keuzes. Je hebt zeggenschap te nemen over je eigen leven. Weet dat je wél controle hebt (hoewel het nu misschien vooral voelt als een depressie je overkomt) en dat je eenvoudig weer kunt terugpakken. Zelf ben ik – en mijn klanten trouwens ook – razend enthousiast over de resultaten van hypnotherapie bij depressie. In ongeveer 4 hypnosesessies verdwijnen/verminderen de klachten en heb jij weer volledige regie over je eigen leven. Jij bent aan zet!”
Therapie depressie
Misschien probeerde je inmiddels al van alles en nog wat om van je klachten af te komen. Misschien is dit pas de eerste pagina die je bezoekt. Hoe dan ook, ik vind het belangrijk dat je weet dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Er zijn ook allerlei soorten therapie bij depressie. Denk aan:
- Psychomotorische therapie
- Beeldende therapie
- Sociale vaardigheidstraining
- Arbeidstherapie/trajectbegeleiding (ATB)
- Ketaminebehandeling
Behandeling met medicijnen
Naast therapie is er ook behandeling mogelijk met medicijnen. Die medicijnen heten antidepressiva.
Wat doet antidepressiva?
Antidepressiva zijn medicijnen die worden gebruikt om de symptomen van depressie te behandelen en te verminderen. Ze werken door de balans van chemicaliën in de hersenen te beïnvloeden, zoals serotonine, noradrenaline en dopamine, die betrokken zijn bij de regulering van stemming, emoties en slaap.
Soorten antidepressiva?
Er zijn verschillende soorten antidepressiva, zoals selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s), serotonine-noradrenaline-heropnameremmers (SNRI’s), tricyclische antidepressiva (TCA’s) en monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers). SSRI’s, de meest voorgeschreven antidepressiva, werken door de opname van serotonine in de hersenen te vertragen, waardoor er meer serotonine beschikbaar is om te communiceren tussen de zenuwcellen. SNRI’s werken op een vergelijkbare manier, maar beïnvloeden zowel serotonine als noradrenaline.
Bijwerkingen antidepressiva lange termijn?
Vaak zijn bijwerkingen van antidepressiva op de lange termijn mild. Maar goed, niemand slikt medicijnen voor de lol. Dit zijn de mogelijke bijwerkingen van antidepressiva op de lange termijn:
- Gewichtstoename
- Seksuele disfunctie
- Hart- en leverproblemen bij sommige medicijnen
- Droge mond, duizeligheid en constipatie
- Verhoogd risico op botbreuken bij oudere volwassenen bij sommige medicijnenPsychomotorische therapie
Behandeling bij milde klachten
Ervaar je milde klachten van je depressie? Ook dan kunnen we met hypnotherapie aan de slag. Doordat we met je onderbewuste aan de slag gaan (Weet je nog? 95% handel je vanuit je onderbewuste), zijn de resultaten veelal doeltreffender dan behandelingen die zich ‘slechts’ richten op het bewuste (5%). Andere mogelijkheden van behandelingen bij milde depressieklachten zijn:
Psychotherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT). Dit richt zich op identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die je hebt en die bijdragen aan depressie.
Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging: ga erop uit en beweeg! Lichaamsbeweging kan ook helpen bij het verminderen van depressieklachten. Wandelen, joggen, fietsen of zwemmen kan endorfines vrijmaken in de hersenen die je kunnen helpen bij het verminderen van depressie en het verbeteren van je algehele welzijn.
Slaapgewoonten verbeteren
Regelmatige slaaptijden aanhouden, het creëren van een rustgevende slaapomgeving en het vermijden van stimulerende activiteiten vlak voordat je gaat slapen, kunnen ook helpen om depressieklachten te verminderen
Groepscursussen
Ook al voel je je met jouw depressie misschien wel eens eenzaam, weet dat je niet alleen bent. Het kan helpend zijn om je af en toe te omringen met gelijkgestemden.
Bij milde depressieklachten kan het deelnemen aan zelfhulpgroepen of ondersteuningsgroepen nuttig zijn. Zo voel je je minder geïsoleerd en krijg je ondersteuning van mensen die soortgelijke uitdagingen hebben.
Mindfulness kan ook nuttig zijn bij het verminderen van depressieklachten. Richt je aandacht op het huidige moment en laat negatieve gedachten en emoties los. Dit leren in groepsverband is een krachtig middel dat je kan helpen.
BELANGRIJK BIJ BEHANDELING:
TERUGVALPREVENTIE
Ik noemde het al eerder. Veel behandelingen bij depressie zijn gericht op het bewuste brein en op gedrag. Maar dan ga je slechts met 5% aan de slag. De kracht van hypnotherapie zit ‘m juist in dat we aan de slag gaan met je onderbewuste brein. Oftewel met die 95%.
Het behoeft geen uitgebreide uitleg dat als je iets verandert/oplost in die 95% dat de kans op terugval gering is. Vele malen kleiner dan bij behandelingen die alleen richten op het bewuste.
Fasen herstel depressie H3
Hoewel iedereen op zijn eigen tijd en tempo herstelt van een depressie, zie je vaak wel dezelfde fasen:
- Erkennen van de depressie
- Zoeken naar een behandeling
- Het opvolgen van de behandeling
- Het onderhouden van de behandeling
“Fijne aanpak en echt iemand die je serieus neemt en je op jouw gemak stelt, zonder geschreeuw, zoals je wel eens ziet bij andere hypnotherapeuten. De beste in Nederland wat mij betreft.”
SLOTWOORD VAN MIRANDA MEINERS
Als hypnotherapeut help ik mensen met het oplossen van allerlei psychische en lichamelijke klachten, waaronder depressie behandeling. Leven met een depressie is niet makkelijk. Je voelt je moe, somber en hebt weinig energie en zin om iets te ondernemen. Je denkt dat je niks meer waard bent en dat je geen controle meer hebt over je eigen leven. Het lijkt allemaal zo uitzichtloos. Maar weet je wat? Dat is het niet! Want ik ga je helpen. In mijn praktijk bied ik oplossingsgerichte hypnosesessies aan. Dit betekent dat we samen op zoek gaan naar de feitelijke oorzaak van jouw psychische en lichamelijke klachten. Met deze oorzaak onder de arm gaan we samen het onderbewustzijn in, waar we zelfs de meest hardnekkige klachten voor eens en altijd oplossen. Klinkt goed toch?
In 1 intakegesprek en 1 tot 3 hypnosesessies
In 1 intakegesprek en 1 tot 3 hypnosesessies pak jij de controle terug over je eigen leven en begint de zon weer te schijnen in jouw leven. Het gevoel wat je na mijn sessies ervaart is onbeschrijfelijk. Die zware rugzak die je met je meezeulde is weer leeg. Een zorgeloos, vrij en blij leven is binnen handbereik. Ook voor jou!
Pak de controle terug
Nog even dit Misschien kreeg je al vaker handvaten om je depressie te boven te komen. Maar dat is slechts een tijdelijke oplossing omdat het vanuit je bewuste brein kwam. Als je weet dat 95% in je onderbewuste brein plaatsvindt, dan snap je gelijk dat we daarmee aan de slag moeten! We legen je (onderbewuste) rugzak zodat je die niet langer met je meesleept. Een licht leven, waarin je als je opstaat zin hebt in de dag, is mogelijk. En dat is wat ik voor jou kan betekenen. Dus, ben jij klaar om de controle terug te pakken over jouw eigen leven en weer te genieten van het leven? Aarzel dan niet en neem contact met mij op. Ik kijk er naar uit om jou te helpen!
“Ik vind dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen keuzes. Je hebt zeggenschap te nemen over je eigen leven. Weet dat je wél controle hebt (hoewel het nu misschien vooral voelt als een depressie je overkomt) en dat je eenvoudig weer kunt terugpakken. Zelf ben ik – en mijn klanten trouwens ook – razend enthousiast over de resultaten van hypnotherapie bij depressie. In ongeveer 4 hypnosesessies verdwijnen/verminderen de klachten en heb jij weer volledige regie over je eigen leven. Jij bent aan zet!”
FAQ: VEEL GESTELDE VRAGEN
Hoe werkt hypnose bij depressie?
Hypnose is een proces waarbij je in trance gaat. Deze trance wordt verdiept waarbij ik je onderbewuste ga benaderen. Onder iedere vorm van depressie bevinden zich onverwerkte trauma’s die je gaat oplossen. Goed om te weten; ik begeleid jou bij dit proces en bij je blinde vlekken. Ik los niks voor je op. Oplossen doe je namelijk zelf. Dat kan jij gewoon! Met een beetje hulp van mij en de hypnosesessies.
Waarom werkt hypnose zo snel?
Hypnose gaat langs het denken. Je denken is de grootste stoorzender. Anders dan bij lange praatsessies bij psychologen of psychotherapeuten, werk ik met de 95% van je onderbewuste brein. Geen eindeloos oeverloos gepraat, we gaan direct naar de bron van het probleem.
Hypnose, dat is toch eng? Raak ik de controle kwijt?
Veel mensen zijn bang voor hypnose. Ga ik kakelen als een kip? is zo’n veelgestelde vraag. De onderliggende vraag die mensen daarmee bedoelen is: raak ik de controle kwijt? Maar weet je wat? Het is helemaal niet eng. Hypnose is een hele natuurlijke staat van zijn, waarbij je ontspannen bent en je volledig concentreert op wat er in jouw binnenwereld gebeurt. En het mooiste van alles is: jij blijft de controle behouden. Ik kan niets met je doen wat jij niet wilt.
Is hypnotherapie een soort magie?
Hoewel hypnotherapie misschien een beetje magisch lijkt, is het in feite een wetenschappelijk onderbouwde therapie die kan helpen om negatieve denkpatronen te doorbreken en positieve veranderingen te creëren. Dit alles veranderen we in je onderbewuste brein. Zie ook: waarom werkt hypnose zo snel?